eliassonjonas.blogg.se

Bocas Del Toro

Publicerad 2013-01-31 02:46:55 i Allmänt

Här sitter man igen, framför datorn med en kopp te med smak av äpple och kanel. Har precis packat klart inför morgondagens resa till Bocas del toro, som ligger i Panama. Ön som vi skall till ligger i karibiska havet. Sägs vara kristall klart vatten och stränder med den vitaste sanden man kan hitta. Vi åker imorgon med bussen klockan 6, så blir att stiga upp vid 4.00 sen bege sig till sigrids hus. Kommer förhoppningsvis tillbaka på söndag kväll. Idag har jag jobbat halv dag, spelade fotboll nästan hela tiden. Jättekul att barnen har fått en sådan passion för fotboll. Me like. Efter jobbet tog jag bussen till Logos. Vi hade avskeds fika för Mikaela och Jenny. Vi gjorde egna tortillas, blev helt okej. Men missade El clasico så var lite små tjurig. Ja vidare kan jag väl säga att det kommer ett nygift svenskt par som skall bo här hos Nina. Dem skall var här i en vecka. Men skall ändå bli kul. Ser mycket fram emot det. De kommer på söndag natt. Så får nog äran att ta med mig dom till logos. Kommer nog inte ha Internet i helgen, så bloggar igen på måndag. Halsen är fortfarande taggtråd, men! (som jag alltid säger) inget att deppa över. Let's go!

kom back

Publicerad 2013-01-29 00:05:47 i Allmänt

Är nu tillbaka efter några dagars frånvaro. Tyvärr är jag fortfarande sjuk och har nu legat hemma i min säng i sex dagar. Har nästan börjat springa på väggarna.
Igår kom Sigrid och Shannon hit på besök, de tog med sig chippa, cola och nutella. Så det blev en liten fest med need for speed. Var en bra dag.
Idag började jag dagen med yoga?! ja, ni hörde rätt. YOGA. Var väldigt skönt, faktiskt. Tror nog jag har en framtid inom detta ämne.
Nu skall jag återgå till kalla kriget. Kram på er alla.

usch

Publicerad 2013-01-26 01:56:17 i Allmänt

Jag är fortfarande sjuk. Har nu legat 3 dagar i min säng. Utan att göra något mer än se på film, pratat med underbara svenskar, en vacker sydafrikan och sovit tonvis. Är jag ännu små sjuk på måndag eller att det hela blir värre så får jag allt ta mig till El docktor. Hoppas ni alla mår underbart och är friska. Nu skall jag allt dricka en super huskur, bestående av 2 citroner, varmt vatten och ingefära. SKÅL

Estoy enfermo...

Publicerad 2013-01-24 01:28:34 i Allmänt

Som rubriken lyder är jag sjuk. Sitter nu här mår lite bättre, men är fortfarande inte pigg. Har legat i sängen hela dagen och tror jag nog kommer att göra det hela dagen i morgon också. Bara för att vila upp mig ordentligt och kunna bli klar med lite plugg. Nu skall jag nog återgå till min säng och sussa bort huvudvärken.
bjuder på en solnedgång. Klockan är ju efter 6..

Rätt Eller Fel?

Publicerad 2013-01-24 01:09:00 i Allmänt

Här sitter jag nu med huvudet fullt av tankar, magen full av mat och näsan full av snor. haha, nästan i alla fall. Igår var det en väldigt lugn dag på jobbet så passade på att fråga en av de anställda angående barnagan som finns i landet, hur det ser ut på "dagiset" osv. Hon svarade att hon gärna ställde upp, och att jag fick dela med mig av det. Så hon sade ungefär så här: "Här i Costa Rica finns barnaga. Det är en lag som har funnits en väldigt lång tid, som människorna har vant sig med och därför inte ser det som ett problem. Den har blivit betydligt snällare med åren, och inte alls som det var förr när barn fick ordentligt med stryk, utan någon vidare anledning. Dock finns det barn här i CR som blir slagna utan anledning och utan få hjälp. Men denna metod (i brist på bättre ord) kan också användas på ett positivt sätt. Till exempel, när barnen går i skolan och kommer hem med ett dåligt betyg så får barnen en smäll. Då lär dem sig att de måste plugga och därmed får betyg och en utbildning." Hon säger vidare att i det flesta hemmen här, har dem regler och när någon av dessa regler bryts blir oftast följden något i from av: Tv-förbjud, inga kompisar på en vecka eller inget lördagsgodis. MEN om någon regel bryts flertal gånger så blir det oftast "rumpsmisk", barnet får då förklarat för sig varför, får sina rapp och får sedan gå in på sitt rum. Efter en stund går förälder in pratar med barnet och ser till att det kommer örens. Hon sade sedan angående dagiset är det inte tillåtet att slå eller på något sätt skada ett barn, det längsta man kan gå är att ta tag i armen och säga i från. Dem använder sig istället av en skamvrå. Dit får barnen gå när de har gjort något olämpligt, som att man är stökig, bråkar eller helt enkelt vägrar att lyssna. Jag får inte ta några bilder, på varken barnen eller lokalen, vilket jag tänker respektera. Så tyvärr får ni inte se några bilder. Dagiset jag är på är huvudsakligen för barn som inte kan vara hemma då det brukas alldeles för mycket våld i hemmet. (Här i CR är det tyvärr väldigt vanligt att kvinnor också blir slagna). Fick en helt annan inblick i dagiset efter att jag hörde detta, och kan nog tycka att jag borde ha fått det förklarat för mig på direkten. Men spelar ingen roll egentligen, nu vet jag om det. För övrigt är jag väldigt glad att jag är här och hjälper till. Det känns verkligen som att alla inblandade verkligen tar åt sig och tycker att det är bra. Vilket får mig att känna att min vistelse här blir betydelsefull.

May o kompa

Publicerad 2013-01-23 03:51:00 i Allmänt

Har äntligen hittat tillbaka till mitt gym. Var väldigt skönt att få röra på fläsket. Vidare händer inte så mycket, mina converse har gått sönder + mina springskor... Känns tungt. Men får väl köpa mig ett par skruttisar att ha på mig här nere. I helgen vankas det ny resa. Vi har ännu inte bestämt oss om det blir berg + regnskog eller om det blir karibien. Vilket fall som helst har jag märkt att jag är glad över att jag stannar så pass länge som jag gör. För det finns verkligen mycket att se i detta fantastiska land. Sen var det riktigt skönt att kunna kombinera det med skolan. Jag nu finns det inte så mycket mer att berätta om mitt liv. Bjuder på lite bilder, Ciao!

Tamarindo

Publicerad 2013-01-22 01:47:00 i Allmänt

Jag måste ha varit måtligt vilsen i livet när jag skrev det senaste inlägget. Det visade sig att vi åkte till Tamarindo, inte Santa Teresea. Tamarindo är den stad som har utbyte med EFs språkresor och var allt en mycket vacker liten stad. Fick höra efter åt att det är den dyraste staden i hela CR, dock inget jag märkte av. Tyckte nog allt att det var lika dyrt som alla andra städer som ligger vid en strand.
En liten sköldis.
 
Vi började med att gå på restaurang. Jag åt en okokt pasta carbonara, som inte alls var så bra som jag förväntade mig. Men sköllde ner den med en Imperial, så det gick vägen ändå. Vidare sen på kvällen gick vi till "the crazy monkey" och dansade lite, eller ja, försökte dansa i alla fall. 
Dagen efter, gick vi tillbaka till den galna apan, för att den hade en extremt najsig pool, vilket var betydligt mer komfortabelt än den blåsiga stranden. Sen åkte vi hem på söndagen, stående i en varm buss, i nästan sex timmar.
Jag kom hem, och han inte mer än att starta datan så däckade jag i sängen med kläder på och allt. (Lugn pappa, jag han faktiskt att packa upp väskan först). 
 
Poolen, vid den galna apan.
 
Idag så klev jag upp vid halv sju tiden, för att hinna skypa med lite folk innan det var dags att bege sig till jobbet. Idag var nog den roligaste dagen jag varit med om här. Spelade fotboll nästa hela dagen, förutom när jag var med och gjorde ankdockor. Kan nog skryta med att säga att min var den finaste av alla. Höhö.
 
Sedan har jag bara varit hemma och tagit det lugnt, ätit mat och druckit massa vatten. 
Ikväll skall vi tydligen till någon bar, där ett av de populäraste banden i CR ska spela. Problemet som finns är att de börjar spela klockan 22, och då vill en utarbetad man som jag, inget annat än att sova. Men får ta de för laget, som man säger inom sportvärlden. Skall ändå bli kul och hänga med Sigrid. Shannon, Rebecca, Jenny och Mikaela. Lite i smyg hoppas jag ändå att det finns någon sporttok på baren, så man kan babbla lite boll.
Shannon, jag och Sigrid.
Och varför inte en suddig solnedgång på de.
 

Hurtbulle är man allt!

Publicerad 2013-01-18 01:57:39 i Allmänt

Har precis varit ute och sprungit, sitter nu här och äter färsk annans och dricker vatten. Alltså frukten är så himla god här borta, antar att man kommer bli väldigt bortskämd och inte alls föredra det när man kommer hem.. MEN det är det värt. 

I förrigår åkte jag tillsammans med min familj på middag hos svenska Rebecca, det var väldigt trevligt. Dom drack vin medans jag njöt av hemgjord saft. Till detta så åt vi vegetarisk mat, med massa gott bröd, ost och salad i tonnvis. Var huvudrätten egentligen var, har jag ingen aning om. Men gott var det.

igår var jag ledig från jobbet eftersom vi skulle fika på logos, tilllsammans med alla svenskar. Så jag gav mig själv en sommorgon till halv åtta, sen skype'ade jag med underbara Elin, mamma och en snabbis med kusinvitamin.
Synd bara att mitt internet är så segt, att allt bara laggar. Vilket suger.

Idag har jag jobbat, började leka massor av roliga lekar utomhus tills det började regna. Vi gick in och byggde med lego. Grabbarna gjorde självklart pistoler, men jag var lite mer feminin av mig för tillfället så hjälpte tjejerna med deras hus. Sen gick vi och åt mat, det var hamburgare, ris och bönor (som alltid i detta land) sen var det siestadags, jag tog som vanligt min kvast och sopade av hela leklokalen innan jag med, kröp till kojs och sov en liten stund. Sen var det fika och hemfärd. 
Något som jag har regerat på är att mina kollegor, sprutar på barnen parfym efter siestan och fixar alla tjejernas hår. Skall se om det alltid är så, eller om det bara är tillfälligt. Innan jag vågar mig på att fråga.
Det andra jag har tänkt på är när kollegorna säger till barnen. Så skriker dom bara "sluta". Nu är jag ingen barnexpert, men borde man inte säga vad dom gör för fel? aja. Kanske jag som är ute och cyklar, hade inte varit första gången. Heller inte sista.
 
Imorgon skall jag först jobba, sen ner till busstationen träffa alla svenskar och köpa biljetter som förhoppingsvis tar oss till stranden "Santa Teresea". Vi kommer hem på söndag natt, så kommer inte kunna blogga. Men tar med mig kameran!
Nu skall jag hoppa in i duschen sen läsa lite och sen blir det nog tidigt i säng.
 
För övrigt saknar jag Elin bajsmycket, men det håller mig inte tillbaka, ser ju henne igen om 6 veckor :)
Kram på er alla.

Du spelar faktiskt roll!

Publicerad 2013-01-16 05:05:00 i Allmänt

Jag har sen jag åkt iväg, fått en del frågor kring varför jag gör det här. Skall försöka berätta i en dikt jag läst, som jag tycker förklarar väldigt bra, hur jag tänker.

Snäckan
När min pojke var fyra år var vi på Mallorca.
En morgon skulle jag springa utefter stranden.
Anders ville följa med.
Efter 25 meter blev han trött.
Han stannade, med jag sprang vidare.
När jag vände, såg jag honom som en liten prick, som satt och väntade på mig.
När jag kom närmare såg jag att han gjorde någonting.
När jag kom helt nära såg jag vad.
Han satt nere vid strandkanten och kastade snäckor i havet.
Under natten hade spolat upp mängder av snäckor.
Han räddade dem tillbaka i livet. 
Jag tyckte det var fint, och sa det också.
Men...
Det var hundra snäckor på en meter och stranden var en mil.
Så jag ville få honom att förstå att inse det meningslösa.
Jag sa: Det är fint, men vad tror du att det spelar för roll att du kastar tillbaka en snäcka eller två.
Först tittade han bara på mig.
Han hade en snäcka i handen.
Sakta stäckte han upp den mot mig och sa:
För den här.
För den här spelar det roll.
Av: Ulf


Idag har vi även haft "avskedsmiddag" hos några grannar där svenska Rebecca bor, åt jätte god mat och hade det jätte trevligt. Min värdbror skall nämligen åka tillbaka till Tyskland imorgon. Tråkigt, kommer sakna honom mycket. Men vi ses igen. Det är jag säker på!
Imorgon är det fika med las Suecas, skall bli kul!

Är så väldans trött.. Så God natt.

kulturkrockar

Publicerad 2013-01-15 04:37:16 i Allmänt

Något som jag har märkt att här i Costa Rica är det väldigt vanligt att man säger ja till saker som man sen inte gör, utan att säga till. Min värdfamilj här i CR, bjöd hem en annan familj på mat. Så vi fixade till mig och väntade. Sen visade sig att dom andra aldrig kom, så jag frågade varför, om det hade hänt något osv. Men min värdmamma svarade bara att nej, dom har inte hört av sig. Jag tänkte direkt usch va fult gjort. Men då sa Nina (min värdmamma)
att här i CR är det väldigt vanligt att man säger ja tillsaker bara för att vara artig, utan att faktiskt göra dom. 


Jag har nu även jobbat min första dag. Jag är på en skola/dagis, och hjälper till med en grupp med 20 barn som är mellan 3-5 år gamla, här gör jag allt som man gör på ett dagis, typ att måla, ha sångstunder och självklart spelar vi fotboll. Jag skall även hjälpa till en annan grupp som är 10åring som behöver extra hjälp i engelska. Vilket jag ska börja med så såming om. 
 
Det som jag tror kan svåra till det hela lite, är barnagan. Här i CR är det okej att örfila barn. Vilket i mina svenska ögon är hemskt. Men så är det bara. Jag kan väl tyvärr inte ändra på det. Men har sagt till min chef att jag absolut inte tänker tolorera det på något vis, och det var okej för henne. Hur skall man regare om det händer? mitt svar är bara att jag hoppas att det inte kommer hända. Men ja, vi får se helt enkelt.
Det andra som är lite jobbigt är att jag måste jobba i långbyxor och helst i långtröja. Ni kan tänka er som känner mig, Jonas + 28 grader + varma kläder = not good. Men skall vara en fin pojke och göra som dom säger innan jag tänker ta upp frågan nästa vecka.
 
På onsdag skall vi ha typ grillkväll med alla svenskavolontärer som är här i lander. Kan bli grymt tror jag. Nej nu klockan över nio så skall allt hoppa i säng.

Manuel Antonio

Publicerad 2013-01-15 04:19:00 i Allmänt

Var har varit på weekend trip till Manuel Antonio. Har legat och blivit stekta på stranden och gått i national parken. Det var riktigt härligt och väldigt fint. Hade världens tur när vi gick runt i parken och fick se massor av djur. Fick faktiskt några bra bilder med, men på tanke att det tog 6 timmar att få upp dom andra bilderna, så väntar jag nog hellre tills den där snubben kommer och fixar till det. 
Några av alla djur vi såg var: Sengångare, tvättbjörnar, massor av apor, leguaner och andra ödlor(?), krabbor och sist men inte minst en haj, fast måste säga att jag inte är säker på att det var en, och att den inte var särskillt stor. But still.

Vidare om stranden. Herremingud. Den var helt amazing. Aldrig sett något liknande, kan tillägga att det var 36 grader i skuggan. Var så sjuuukt varmt. Lyckades självklart bränna mig ganska ordentligt, så ser ut som en kräfta. Men det var det heltklart värt. 
Något jag märkt är att det mycket varmare och framför allt fuktigare, när man kommer ut ur San José. Nästan lite väl. Men något som är "bättre" är att det fler turister. Vilket gör att risken att bli rånad eller liknande minskar. 
Fast samtidigt är lite jobbigt med alla amerikaner som tror sig prata spanska. (sagt av en turist i landet)


Que chiva

Publicerad 2013-01-10 04:36:00 i Allmänt

Har nu äntligen hittat ett gym att träna på. Var på tiden. Det ligger 100 meter från mitt hus, så det är alldeles lagom. Gymmet är inte direkt 5 stjärnigt men duger absolut för mig.
Vi har som sagt spanska lektioner nu den här veckan, och jag tycker nog att det går bra. Går igenom det på dagen och kan använda sig av det på kvällen. Vilket leder till att det fastnar. Förresten så bor jag med Nina, min Tiá (moster på spanska) och Misha. alla är 40 +are, men det är ändå väldigt kul, speciellt vid middagsbordet. Vi pratar 4 språk, Det är främst spanska. Men även engelska, ryska och franska. Händer väl att jag byter till svenska när jag känner mig lite utanför, bara för att få dem andra att förstå att jag varken pratar ryska eller franska. Men men, halva charmen är väl att inte förstå eller nått. Gick även vilse idag. Fast jag ser det som en lärorik tur. Fick se en helt ny sida av San José, hittade även ett grymt fik som har en utomordentlig cappuchino.
För övrigt är jag ännu jetlagad, så somnar innan 10 och vaknar pigg som en mört vid 6-7 tiden. Undrar när detta kommer ändras. Hoppas på inte, men tyvärr är vatten alltid vått.

Spanish

Publicerad 2013-01-08 04:59:00 i Allmänt

Idag hade vi våran första spanska lektion. Det började med ett prov... Det gick helt okej. Mäktes ganska tydligt vad man skall öva mer på osv. Våran lärare heter Katja och är från CR, hon är jätte trevlig med mycket humor men samtidigt så där lagom seriös. 
Lektionerna har vi i Logos lokaler som ligger i dowtown San José, och de tar ungefär 30 minuter att komma dit. 
I San José bor det lite drygt 2.5 miljoner människor, samtidgt som staden är ganska liten till ytan. Detta gör att det är fullt av folk överallt vart man än går. Jag och sigrid bor i ett område som heter Guadaloupe, där det bor ungefär 40 000. Området är väldigt fint och skall tydligen vara ett av de säkraste områderna i CR. Här bor övre medelklassen, och poliser promenerar hela kvällarna.
Vi skall som sagt ha spanska lektioner 6 immar per dag tills på fredag, då vi avslutar med något partyliknande, typ grillfest med massa volontärer från olika hjälporganisationer. Kommer nog bli grymt.
Det börjar nu märkas ganska mycket att man kommer in i språket mer och mer. Men huvudvärken är tillbaka, liksom tröttheten. Dock har man gansk skön dyngsrytm, då de funkar.
Katja berätta idag vart vi skall volontärarbeta. Jag skall vara på ett barnhem som ligger uppe i bergen. Det är barn som är mellan 6 och 12 år. Jag skall huvudsakligen "rasta ungarna" typ spela fotboll. Det var tydligen det dom ville göra. Men skall nog även ha lite sångstund och självklart en måltimme! 
Men men, kanske blir helt annorlunda när man kommer dit. Vi får se helt enkelt.

Vamos a la playa

Publicerad 2013-01-08 03:53:00 i Allmänt

I söndags åkte jag och Sigrid till stranden Jaco. Det tog typ 2 timmar att åka dit, men det var det helt klart värt. Vilken strand! (tyckte jag) Alla andra säger att det är den sämsta stranden i Costa Rica. Jag ba NO WAY. 
Då kan man bara tänka sig dom andra. Jag tror att anledning till att den var så bra var självklart för att det var så väldigt varmt. Först i bussen var det 35 grader, det var sjuuuukt svettigt. Vi fick nästan simma ut ur bussen. Utomhus var det även 30 grader i skuggan. Vattnet var också någonstanns där i närheten. Vilket var grymt.
På vägen dit så såg vi kokodiler när vi passerade en bro. Alla i bussen blev helt galna och skrek och pekade. Synd bara att jag inte fick bildbevis... Men det kommer fler chanser (lugn mamma, kommer ta det försiktigt, trots allt).
 
Vi spenderade hela dagen på stranden, det var riktigt najs! Avslutade sedan med mexicanskt innan vi hoppade på bussen för att glida hemmåt.
 
Ser ut att bli en ny strandresa nästa helg! 
 
Som sagt har jag problem med internet men det skalll tydligen komma hit någon som skall fixa de. Så förhoppningsvis kommer det bilder både här och på fejjan.

Resans Gång Och Första Dagen På Plats

Publicerad 2013-01-06 03:40:00 i Allmänt

Oj va skönt att vara framme! Allt gick vädligt bra från början, lyckades komma iväg i tid och kunde checka in i lugn o ro. Blev dock jäkligt stressigt i Miami. Men eftersom vårat flyg till San José var försenat var allt lugnt. 

Dagen idag har varit helt lugn, vi gick på rundtur i San José. Gick faktiskt inte vilse(!) men ni kan vara lugna. Kommer garanterat göra det, så småningom. Vi käkade även på en grym resturang, där vi åt typisk Costa Ricans mat, som var riktigt god. Var rädd sen innan att CR skulle "tråkig mat" det vill säga utan kryddor osv. Men nej, var riktigt gott fanns sås och det var kryddigt. Så 5/5 köttbullar får den!

Staden San José var mycket lik Santiago, som jag besökte tidigare i våras. Dock inte riktigt lika mycket folk. Men stuket var detsamma, men massa små butiker, stora torg och massor av gatuförsäljare som skriker som galningar. På stora torget var det kapoera-uppvisning så alla sjöng, dansade och slogs. Något som 'slog' mig var att det inte bara var dem som "höll" i uppvisningen som deltog, utan massor av andra sjöng, dansade och till och med deltog i kapoeran. Jag ville verkligen testa, men att vara vig som ett kylskåp underlättar nog inte. Men of course kunde jag inte hålla mina höfter stilla, så även jag svingade på. Sången höll jag tillbaka, behövde inte första den (också).
 
Det är varmt här nere, runt 22 grader nu på kvällen, och det har säkert varit minst 27 i dag.
Imorgon vankas det strandhäng hela dagen. Kommer bli najs. 


Har problem med att ladda upp bilder, eftersom mitt internet är väldigt segt. Skall suga på den karamellen tills jag kommer fram till något bra. 

Sista dagen på ön!

Publicerad 2013-01-02 22:23:00 i Allmänt

Det är nu en dag tills jag lyfter mot Costa Rica, tillsammans med Sigrid. Resan kommer nog att ta betydligt längre tid än vad som är nödvändigt, men vem är jag att klaga. 30 grader varmt, sol, bad, vackra vyer och sist och inte minst pirater. Kanske får se Jack Sparrow, vem vet.
 
Vi ska volontärarbeta i Costa Rica och bo i värdfamilj. Familjen jag skall bo i består av en mamma, som är 55 år och har en dotter på 20 år. Dottern studerar på ett musikuniversitet, där mamman arbetar. Min värdmamma beskrev sig som en som älskar att laga mat. Känns i alla fall inte som att jag kommer hem mager, hehe. 
 
Resan vi gör är ett sammarbete mellan Donnergymnaiset och Spanish Logos. Spanish Logos är en icke statlig organisation som främst stöttar familjer och barn som är i behov av hjälp. Projektet som vi skall delta i kommer att hålla på i 8 veckor. Jag själv skall hjälpa till på ett barnhem där jag skall hjälpa till att undervisa i engelska och idrott, med inriktigt fotboll. Vi har haft turen att få extra språklektioner i Español, som även talas i landet.
 
Jag nu finns det inte mycket mer att säga, allt är packat o klar´t!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela